HOOR EN WEDERHOOR

Op woensdag 2 november 2022 werd wederom een cursus georganiseerd door de SON (stichting opleidingen NVRA) bij la Place in De Meern.

Deze keer heeft mr. S. (Steven) M.A.M. Venhuizen, senior raadsheer Gerechtshof Den Bosch, de cursisten meegenomen in het burgerlijk procesrecht bij de kantonrechter.

Tijdens de cursus was direct duidelijk dat we te maken hadden met een zeer ervaren raadsheer, maar ook met een zeer ervaren docent. Wat een genot.

De kern van de cursus was om te leren – of er nogmaals weer eens bij stil te staan – hoe je efficiënt kunt procederen. Dat houdt in dat je weet welke processtukken er nodig zijn, wat naar voren mag worden gebracht en vooral wat moet en op welk moment, en hoe het zit met een ongunstig tussenvonnis.

Met uitleg van (nieuwe) wettelijke bepalingen en rolreglementen, die vervolgens nader werden aangevuld met actuele jurisprudentie en een kijkje achter de schermen van de rechterlijke macht, werd ik me in ieder geval weer bewust van het weloverwogen procederen. Je hebt ook veel wèl zelf in de hand.

Door mr. Venhuizen werd het stellen van kritische vragen aan de cursisten niet geschuwd. Maar het was ook op ieder moment mogelijk om vragen te stellen aan de docent. Hierdoor ontstond een mooie interactie.

Tja, ik zit momenteel in een drukke periode en daarom zag ik er best wel tegenop om een cursus van 5 uur te gaan volgen, maar dat bleek onterecht. Time flies when you are having fun!

Karin Koelle, lid NVRA