In gesprek met...Jules Kuhlman

Eén van de pluspunten van het lidmaatschap van de NVRA is het gratis abonnement op De Praktijkgids. Dit veelgelezen jurisprudentieblad is hét officiële orgaan van de vereniging.

Behalve publicaties van belangwekkende uitspraken bevat het bovendien annotaties en juridische artikelen die voor een rechtskundig adviseur van belang zijn. De Praktijdgids is een van de oudste uitgaven van uitgeverij Kluwer. De redactieraad bestaat (volgens traditie) enkel uit NRVA leden.

Kleine stap
Jules Kuhlmann is coördinerend redacteur en al sinds 1992 betrokken bij het blad. “Ik heb altijd in redactieraden gezeten. Vroeger op de universiteit al. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen ik in begin jaren 90 vier jaar in het bestuur van de NVRA zat, gaf ik aan liever zitting te nemen in de redactie van De Praktijkgids. In die tijd hielp ik de toenmalige eindredacteur Hesselings al incidenteel, dus de stap was klein,” denkt Kuhlmann terug. Ook zijn echtgenote Linda is betrokken bij het blad: al meer dan tien jaar kijkt zij elke drukproef na.

Alles rondom het huurrecht
Kuhlmann is al sinds maart 2014 niet meer werkzaam in de rechtspraktijk. Het grootste deel van zijn werkzame leven was hij rechtskundig adviseur van de ’s Gravenhaagsche Vereeniging van Huis en Grondeigenaren. Ook dáár zat hij in de redactie van het huisblad ‘Onze Gids’. In zijn werk richtte Kuhlmann zich 25 jaar lang op alles wat te maken had met het huurrecht. Daar maakte hij kennis met de NVRA. “De directeur van dit bedrijf was lid van de NVRA en liet mij een door hem geschreven artikel uit De Praktijkgids lezen over de huurwet. Ik was direct geïnteresseerd in het blad. Zo werd ik in 1972 lid van de NVRA zodat ik iedere twee weken De Praktijkgids zelf ontving. Ook toen ik later bij diverse deurwaarderskantoren werkte, bleef ik het blad lezen. Inmiddels ben ik al meer dan 25 jaar bij De Praktijkgids betrokken.”

Intelligente uitdaging
“Ik vind het heerlijk om De Praktijkgids samen met drie andere redacteuren en drie medewerkers elke twee weken te mogen produceren. Zo blijf ik in contact met het recht. Het is dé manier om je vak bij te houden. Bovendien geeft het mij een intellectuele uitdaging.” Kuhlmann kan nooit vooruit produceren, want de informatie moet actueel zijn. “Dit betekent dat ik niet langer dan drie weken op vakantie kan. Maar dat heb ik er graag voor over.”
Zijn werkzaamheden als coördinerend redacteur bestaan onder meer uit het wekelijks checken van civiele uitspraken op www.rechtspraak.nl. “Ik verdeel de meest interessante uitspraken over de andere redactieleden die ze verder uitwerken voor De Praktijkgids. Soms zitten hier ook ABC-uitspraken tussen. Die zijn vooral bedoeld voor rechtskundig adviseurs die net van de universiteit afkomen. Ik kies dan meestal de uitspraken die de rechter mooi verwoordt, als een openbare les.”

Snel publiceren
Kuhlmann is trots op ‘zijn blad’. “De digitale versie staat ieder jaar op de tweede of derde plaats van de best gelezen jurisprudentiebladen. De Praktijkgids onderscheidt zich van andere soortgelijke bladen omdat dit orgaan snel publiceert. De Nederlandse Jurisprudentie (NJ) bijvoorbeeld is weliswaar het grootste jurisprudentieblad van Nederland, maar tussen uitspraak en publicatie zit soms wel een jaar. Dat gebeurt niet (dan wel heel zelden) bij De Praktijkgids,” verzekert hij.