Studieopdracht bij een juridisch adviesbureau. Column van Jennifer Bello, eigenaresse en juriste bij Just & Judicial te Veenendaal

Studieopdracht bij een juridisch adviesbureau
Een unieke kans creëren voor jong talent als NVRA-lid

Als NVRA-lid en juriste arbeidsrecht en contractenrecht krijg ik sinds 2021 regelmatig verzoeken voor een stageplaats en/of studieopdracht. Nu is een stageplaats als eenmanszaak zonder personeel niet haalbaar. Eén van diegenen die stage wilde lopen, kon ik enkel van dienst zijn met een CV-check en tips hoe ze een groter kantoor met stageplaatsen kon aanschrijven . Maar de situatie bleef in mijn hoofd hangen: ik heb een klein juridisch adviesbureau en ik zou graag iets willen betekenen voor een juridische starter.

In de laatste week van november 2021 deed zich een kans voor. Bij de deur van mijn post- en werkadres werd aangebeld door een jongedame uit mijn kennissenkring. Zij bleek sociaal juridische dienstverlening te studeren en was op zoek naar een juridisch kantoor om een vrije schoolopdracht in te vullen. Zij had al een opdracht bij een organisatie voor jobcoaching. Bij ons gesprek dacht ik na over een mogelijke opdracht. Ik koos voor een jurisprudentieonderzoek in het kader van een geanonimiseerde zakelijke overeenkomst. De vraag was of zij een overzicht kon maken van de gevonden jurisprudentie met het ECLI-nummer en mogelijke onderbouwing en argumenten kon aandragen. Nog voor de afgesproken deadline ontving ik een bericht met de jurisprudentie in een document in de bijlage. Het zag er goed uit en ze verzocht om feedback. Ik stelde voor om de jurisprudentie die ik had gevonden met ECLI-nummers en bruikbare rechtsoverwegingen toe te sturen. De universitaire hoorcolleges over het gebruik van heuristische vaardigheden en zoektechnieken vormden voor mij een levendig déjà vu.

Inmiddels heeft de feedback plaatsgevonden, en daardoor heb ik weer inspiratie gekregen voor een vervolgopdracht. De studente zette mij aan het denken over de vaardigheden die ik als jurist inmiddels zo vanzelfsprekend vind. Ik ben nieuwsgierig welke studieboeken zij gebruikt en welke vaardigheden daaruit goed aansluiten bij mijn praktijk. Wanneer haar opdracht en ondersteuning zijn afgerond zal ik een getuigschrift schrijven. Het is een eerste stap en het kan haar helpen bij het vinden van een stageplaats later in haar opleiding. De eerste stap voor een starter op de arbeidsmarkt is lef. En deze studente is met vlag en wimpel geslaagd voor deze (beroeps)vaardigheid!

Aan mijn collega’s bij de NVRA: over een of twee jaar is de jonge professional op zoek naar een verplichte stageplaats. Heeft u ruimte en/of een stageplaats op uw kantoor voor een leergierige en gedreven dame dan wil ik haar van harte aanbevelen!