Wees assertief

Dit is het motto dat mr. Wim Wetzels de cursisten meegaf aan het eind van de cursus procederen in arbeidszaken. Op woensdag 12 oktober 2022 werd deze cursus, georganiseerd door de SON (stichting opleidingen NVRA) gegeven bij la Place in De Meern. Mr. Wetzels is kantonrechter bij de Rechtbank Rotterdam en plaatsvervangend raadsheer bij het Hof in Amsterdam.

Ik heb 3,5 uur lang geboeid geluisterd naar het verhaal van de docent. Bewonderenswaardig hoe hij heel ontspannen en op aangename wijze uitlegde wat je vooral wel en zeker niet moet doen als je procedeert. Door de intensieve interactie tussen docent en aanwezigen kwamen er vaak onverwachte dingen naar voren. We hebben er allemaal veel van geleerd.

Met een paar steekwoorden noem ik de belangrijkste punten:

Geen uitgebreide pleitnota;

Maak geen zoekplaatje van de processtukken: denk aan een goede lay-out en een prettig lettertype;

Let erop dat je alle vorderingen van de eiser betwist, óók de nevenvorderingen;

Noem concrete bedragen, en let op bruto of netto;

Als je vraagt om iets te doen zet er dan een dwangsom op;

Stel bij een getuigenverhoor gesloten vragen, waarop het antwoord ten voordele van je cliënt moet zijn;

Wees alert op vervaltermijnen;

Als er op zitting sprake is van oogcontact of anderszins een teken van verstandhouding tussen de rechter en de eiser, gedaagde, of diens rechtsbijstandverlener zeg daar dan wat van. De rechter kan dan een stapje terugdoen, en als dat niet gebeurt kan het aanleiding zijn om de rechter te wraken.

Wil van den Herik, lid van de NVRA