Zorg voor je privacy

Cybercrime, dichterbij dan je denkt!

Deel 3, zorg voor je privacy

In de vorige artikelen ik aangestipt dat de dreigingen via internet, op welke wijze dan ook, serieus genomen moeten worden. Zoals aangegeven kun je zelf veel doen om bepaalde zaken te voorkomen: klik niet overal op en zorg dat je je pc en programma’s up to date hebt.

Manieren om je privacy te borgen
Wat betreft privacy kun je veel narigheid zelf voorkomen. Allereerst dien je te zorgen dat je een browser en zoekmachine gebruikt die privacy zoveel mogelijk in acht neemt. (Diverse overheidsinstanties raden open source software aan). Als browser heb je meer keuzes dan alleen Microsoft Edge. Mijn voorkeur gaat uit naar Mozilla Firefox, maar er zijn er legio. Voor wat betreft zoekmachines prefereer ik Duckduckgo in plaats van Google. Deze site stelt dat je privacy veilig is en hij werkt zonder cookies en trackers.
Dan blijft er nog genoeg over want ondanks een adblocker kom ik dagelijks nog trackers en cookies tegen die ik verwijder met CCleaner. Iedere keer als je op een website komt, dien je er vanuit te gaan dat jouw acties op internet door de sites worden gemonitord of dat je vervolgacties worden gevolgd.


Fingerprinting
Een andere truc die internetsites gebruiken om je gedrag te volgen is het zogenaamde fingerprinting. Diverse gegevens van je pc of mobiele apparaat, o.a. welke versie, wat voor soort pc, Mac adressen, welke programma’s, je locatie en taal, worden naar de site gestuurd die je bezoekt. Deze gegevens zijn voor elk apparaat uniek en te herleiden.

Voor sommige zaken is dit heel handig, zoals de taal waarin je op de website wordt aangesproken, bijvoorbeeld bij responsive sites. Aanbevolen wordt om in je apparaat alle (privacy) instellingen die je niet wenst te delen na te lopen. Dit verschilt per apparaat en programma. Let er vooral op dat je voorkeursinstellingen na een update (van bijvoorbeeld Microsoft) niet teniet zijn gedaan. Koop een schuifje voor je camera (plakbandje werkt ook) en sluit de microfoon af. Ik krijg regelmatig phishingmails die beweren dat er compromitterende video opnames van mij zijn gemaakt die ze gaan sturen naar mijn contacten als ik geen bitcoins overmaak. Nonsens natuurlijk, maar wel heel dreigend! Download nooit programma’s of apps buiten de officiële kanalen, alhoewel ook dat geen garantie is.


E-mailprivacy
E-mail is een verhaal apart. E-mails zijn eigenlijk op een makkelijke manier te beveiligen, alhoewel er ook aanbieders zijn die dit voor je kunnen regelen. In ieder geval wordt aanbevolen om bijlagen beveiligd te versturen, door bijvoorbeeld een wachtwoord toe te voegen. Zorg dan wel dat je het wachtwoord op een verantwoorde manier bij de ontvanger bekend maakt middels een brief of telefonisch. Overigens gaan steeds meer instanties eisen dat je E-herkenning voor mails gebruikt zodat zeker is dat de afzender legitiem is. Mailadressen zijn namelijk eenvoudig te vervalsen.

Het volgende artikel, dat verschijnt op 4 februari gaat in op verschillende oplichtingstrucs.

Eerder verschenen artikelen in deze reeks: